Hoe lang van tevoren moet ik mijn tussenjaar/ gap year plannen?
Dat kan erg variëren, van 1 maand tot wel 1,5 jaar – afhankelijk van de gewenste invulling van je tussenjaar/Gap Year. De meeste taalcursussen kunnen tot een paar weken van te voren worden geboekt, maar wanneer je veel eisen hebt ten aanzien van de je huisvesting, dan raden wij je aan om toch zeker een half jaar voor vertrek je boeking te hebben gemaakt.
Ook zijn er programma’s met vaste startdata en met aanmeldings-deadlines.
Studeren aan een universiteit in Amerika vraagt in de meeste gevallen ruim 1,5 jaar voorbereidingstijd, i.v.m. toelatingstesten (SAT en TOEFL), motivatie- en referentiebrieven en voor de aanvraag van een studentenvisum. Er zijn enkele community colleges in Amerika die voor toelating geen SAT- en TOEFL test vragen. In die gevallen is er ongeveer 3 maanden nodig om alles geregeld te krijgen.
Waarom een taalcursus in het buitenland?
Om een taal zo snel mogelijk goed onder de knie te krijgen is het volgen van een taalcursus in het land waar de betreffende taal als moedertaal wordt gesproken de meest doeltreffende manier. Op deze manier hoor je de taal constant om je heen en word je als het ware gedwongen de taal ook buiten de lessen te spreken. Daarnaast is het een erg leuke ervaring waarvan je niet alleen de taal leert, maar ook meer kennis over jezelf opdoet. Ook staat een internationale ervaring goed op je CV!
Kan ik op elk gewenst moment starten met een talencursus?
Standaardcursussen starten vrijwel overal elke maandag, tenzij je een beginner bent. Voor beginners starten de cursussen 1x, of 2x per maand. Examencursussen, of andere speciale cursussen starten meestal slechts op een aantal vaste data per jaar.
Wat kost een tussenjaar?
Dat is afhankelijk van het programma dat je zelf kiest. De kosten bestaan uit: de kosten voor het programma zelf (of leskosten, in het geval van een cursus), huisvestingskosten (zitten soms bij de programmakosten in), vliegtickets, soms aanvullende verzekeringskosten, visumkosten en tenslotte de dagelijkse uitgaven aan eten, drinken en uitstapjes. Gemiddeld moet je denken aan totaal € 5000,= voor 3 maanden.
Kan ik een studiebeurs krijgen voor mijn studie/cursus in het buitenland?
Voor sommige universitaire programma’s zijn studiebeurzen beschikbaar. Voor informatie over studiebeurzen verwijzen wij je door naar Nuffic, of (specifiek voor de Verenigde Staten) naar het Fulbright Center.
Zit het lesmateriaal bij de prijs inbegrepen?
Dat verschilt per cursus; indien het lesmateriaal gratis wordt vertrekt, wordt het meestal aan het eind van de cursus weer ingenomen. Voor een aantal cursussen wordt een bijdrage gevraagd voor het lesmateriaal.
Zit de vlucht bij de prijs inbegrepen?
Nee, maar we kunnen wel helpen bij het boeken van een vlucht of wij kunnen je informeren over alternatieve mogelijkheden.
Krijg ik advies en ondersteuning bij de aanvraag van een evt. benodigd visum?
Nee, informeer je daarover via de website van de betreffende ambassade, of het consulaat van het land waar je naartoe gaat.
Ben ik verzekerd tijdens mijn verblijf in het buitenland?
Bij een verblijf van maximaal 60 dagen is een doorlopende reisverzekering meestal voldoende. Informeer voor de zekerheid bij je reisverzekeraar en bij je zorgverzekeraar naar je dekking in het buitenland.
Kan mijn huisvesting tijdens mijn verblijf in het buitenland van te voren worden geregeld?
Bureau Buitenland werkt vrijwel alleen met scholen, colleges en andere partners die goede huisvestingsmogelijkheden bieden. Je hebt vaak de keuze uit verblijf in een “school”residentie, een algemene studenten residentie, appartementen die je deelt met anderen, hostels, en gastgezinnen.
Kan ik zelf een gastgezin uitkiezen?
Nee, de partners in het buitenland waarmee we samenwerken zoeken een geschikt gastgezin voor je uit. Dit zijn zorgvuldig gescreende gezinnen die het leuk vinden om internationale studenten te ontvangen. Je kunt op je inschrijfformulier wel een aantal voorkeuren opgeven zoals; wel/niet roken, wel/geen kinderen, wel/geen huisdieren, vegetarisch, allergieën. Mocht het niet klikken tussen de studenten en het gastgezin, dan kun je dit bespreken met de school en wordt je in de meeste gevallen op korte termijn herplaatst!
Heb je zelf familie of vrienden op de bestemming wonen waarbij je zou kunnen verblijven gedurende de taalcursus is dit uiteraard ook mogelijk en kun je er voor kiezen om alleen de cursus bij ons te boeken.
Wat als mijn huisvesting niet goed bevalt?
Bij verblijf in een gastgezin heb je natuurlijk te maken met vreemde mensen, verschillende persoonlijkheden en een andere cultuur. De gastgezinnen zijn meestal geïnteresseerd in andere culturen en vinden het leuk om mensen over de vloer te hebben voor een bepaalde tijd maar desondanks kan het voorkomen dat het niet klikt met het gastgezin. In dat geval kun je dit aangeven zodat er samen een oplossing wordt gevonden. Wanneer dit niet lukt, neem dan zo snel mogelijk contact met ons op om te bemiddelen. Wij hebben de ervaring dat er meestal op korte termijn andere huisvesting te regelen is.
Kan/Moet ik voor mezelf koken tijdens mijn verblijf in het buitenland?
Wanneer je kiest voor huisvesting in een appartement dat je deelt met anderen, dan kan je gebruik maken van een gezamenlijke keuken waar gekookt kan worden. Ook in de meeste residenties zijn faciliteiten om zelf te koken. Bij een gastgezin, kan je kiezen voor zelf koken, half- of heel pension.
Hoe kom ik van het vliegveld naar het adres van mijn huisvesting?
Je hebt 2 mogelijkheden; of je gaat op eigen gelegenheid naar je accommodatie of je boekt bij ons een zogeheten aankomst-transfer; wat betekent dat je op het vliegveld wordt opgehaald en naar je accommodatie wordt gebracht. Voor prijzen kun je contact opnemen met Bureau Buitenland.
Wat is de gemiddelde leeftijd van de studenten?
De gemiddelde leeftijd ligt tussen de 16-30 jaar, maar er zijn ook uitzonderingen want in principe is een taalcursus voor iedere leeftijd beschikbaar! Het hangt ook erg af van de periode waarin je een taalcursus volgt. In de zomerperiode zijn de deelnemers voornamelijk jongeren. Door het jaar heen is er een grote variatie in de leeftijden van de deelnemers.