Een persoonlijke aanpak bij je zoektocht naar een passende buitenlandervaring!

Freke deed 4 maanden vrijwilligerswerk in Zuid-Afrika

Het eerste deel van haar Tussenjaar heeft Freke in Valencia een cursus Spaans gedaan. Daar in Valencia had ze een hele gezellige tijd en het voelde ook goed als eerste stap uit huis…

Maar ze wilde graag meer zien van de wereld en had haar zinnen gezet op Zuid-Afrika. Het was vooraf nog wel even spannend of dat zou kunnen doorgaan in verband met COVID, maar gelukkig werden net op tijd de reisbeperkingen opgeheven, zodat Freke begin januari opnieuw op stap kon om mee te werken aan twee verschillende vrijwilligersprojecten.

Het eerste project was in Kaapstad en omgeving en het tweede project was meer op het platte land, bij Plettenbergbaai.

Hier volgt het verslag van Freke:

Het eerste project was gericht op het geven van ondersteuning aan kansarme kinderen op schooltjes, en op naschoolse opvang in Kaapstad en omgeving. We waren altijd met een groepje van ongeveer 4 vrijwilligers, en ik zat ook altijd wel met andere Nederlanders van mijn leeftijd. We hebben dit project voor een deel zelf kunnen vormgeven, zo hebben we een bibliotheek gemaakt, posters gemaakt voor in de klas en een sportzaal opgeknapt. Het is supergaaf om mensen van een andere cultuur en levensstijl te ontmoeten, en daarvan te leren. Omdat dit project op verschillende scholen zat hebben veel van Kaapstad en omgeving gezien.

Daarnaast werden er iedere week diverse activiteiten georganiseerd zoals winetastings, safari’s, skydiven en allerlei culturele dingen.

Ik woonde in een mooie studentenvilla met een heerlijke tuin en zelfs een zwembad. Er waren veel supermarkten in de buurt waar we alles konden halen. Naast veel culturele dingen heb je ook echt veel natuur in Kaapstad. Je kan supermooie hikes maken op en rondom de Tafelberg, en je hebt mooie stranden. We maakten eigenlijk nooit gebruik van het openbaar vervoer, maar namen altijd een Uber, wat zeker veilig is. Qua veiligheid in Kaapstad is het echt goed te doen, als je een aantal dingen weet. Zoals dat je nooit alleen over straat moet gaan, altijd een Uber pakken, al helemaal s’avonds. En nooit met je telefoon in je hand lopen. Gelukkig was ons huis in een veilige buurt.

 

Na 3 maanden Kaapstad ben ik naar George gevlogen om nog 6 weken vrijwilligerswerk te doen in de “Plettenberg area”. Het project daar was ook met kansarme kinderen. Dit gebied lag veel meer afgelegen dan Kaapstad, dus de hele community is veel kleiner en daardoor was het vrijwilligerswerk veel persoonlijker dan in Kaapstad. Het was zo bijzonder hoe de mensen mij echt met open armen verwelkomden, zo werd ik met Pasen uitgenodigd voor hun kerkdienst, en toen ik daar aankwam zong de hele kerk een welkomstlied voor mij. Er verbleven in Plettenberg ook andere vrijwilligers, maar die deden alleen een ander project. Dit waren allemaal mensen met andere nationaliteiten, wat voor mij ook wel heel leuk was om een keer mee te maken. Ik heb 6 weken alleen maar Engels gesproken, en op het project ook Afrikaans, wat erg op Nederlands lijkt, dus dat is superleuk.

Het verblijf in Plettenberg was iets meer back to basic, wat juist wel heel leuk was. Ik sliep in een hutje op camping midden in de natuur, dus soms stond er ineens een aap voor je deur, haha. Er waren diverse natuurbadkamers over de camping verdeeld, dus er was altijd wel een badkamer vrij. Er zat er ook een direct naast onze kamer. In Plettenberg kregen we ook de maaltijden erbij, omdat het ruim een halfuur rijden naar de supermarkt is. Verder konden we gebruik maken van de gemeenschappelijke keuken en living, waar we ook WIFI hadden! Openbaar vervoer had je daar niet echt, we waren afhankelijk van onze organisator: Mac, hij bracht ons overal naartoe. Het was hier wel een stuk veiliger dan in Kaapstad, je hebt veel minder criminaliteit.

In het weekend waren we vrij en gingen we altijd met de hele groep de activiteiten doen. We hebben bijvoorbeeld een safari ter paard gedaan, geskydived, gebungeejumped, winetastings gedaan, gecanyoned en veel roadtripjes gemaakt. En op vrijdag hadden we altijd een ‘braai’ (bbq) met alle locals.

Alles met elkaar is het echt een supergave tijd geweest, heel veel nieuwe vrienden gemaakt, nieuwe culturen leren kennen, heel veel avonturen beleefd en vette dingen gedaan, en veel geleerd, vooral van de moeilijke of nieuwe dingen, die je normaal misschien niet zou doen/meemaken. Maar vooral: heel erg genoten!

De organisatie en begeleiding van Bureau Buitenland was ook superfijn. Bij Heleen krijg je net wat meer persoonlijke begeleiding dan wanneer je het regelt via een grote organisatie. Heleen leeft echt mee en houdt alles super goed in de gaten om ervoor te zorgen dat je het meest uit je Tussenjaar kan halen. Dank daarvoor!

Share Button

Reacties zijn gesloten.