Een persoonlijke aanpak bij je zoektocht naar een passende buitenlandervaring!

Interview met Heleen Pelle

‘Verken de wereld, ontdek jezelf’ – door Feike Klomp

Herken je dat? Je zoekt een leerzaam en leuk tussenjaar… Je wilt studeren in het buitenland of zoekt een taalcursus ‘ter plekke’… Of je wilt hulp bij studiekeuze op maat. Maar het aanbod is zo groot dat je door de bomen het bos niet meer ziet.
Heleen Pelle van Bureau Buitenland neemt je mee aan de hand. Zowel voor leerlingen als hun ouders is een ‘tussenjaar met een doel’ een interessante optie.

Aan inlevingsvermogen en bevlogenheid is er bij Heleen Pelle geen gebrek. Eenmaal op de praatstoel gaat ze helemaal ‘los’. Ze weet als geen ander waar studenten/jongeren soms tegenaan lopen. Ooit studeerde ze af aan Wageningen University. Ze werkte vervolgens in het bedrijfsleven en gaf jarenlang les in het Hoger Onderwijs.
“Tijdens mijn studie kwam ik in contact met de AIESEC, een internationale organisatie van studenten die stages regelen voor elkaar in meer dan 50 landen. Dit leidde ertoe dat ik 2 stages deed in het buitenland. Daarna heb ik als zomer-stewardess bij de KLM veel intercontinentale bestemmingen gezien.”

Dochter naar Engeland

In 2007 kwam ze voor het eerst in aanraking met het fenomeen ‘tussenjaar’. “Mijn dochter ging naar een College in Engeland en kwam terug met meer zelfvertrouwen en met meer sociale vaardigheden. En natuurlijk is haar Engels ook enorm verbeterd. Dat zette me aan het denken. Deze ervaring was de aanleiding om te starten met Bureau Buitenland. Mijn belangrijkste missie is om zo’n nuttig tussenjaar ook voor anderen realiseerbaar te maken. ‘Verken de wereld’, niet alleen voor mijn dochter.”

Kern

Over het algemeen geeft Heleen jongeren in de leeftijd van 16 tot pakweg 26 jaar een duw in de goede richting. Maar ze benadrukt wel dat een nuttig ingevuld tussenjaar de keus van de student zelf moet zijn.
“Hoewel ik uiteraard eerst zelf met ouders/verzorgers en de jongere om de tafel ga zitten en doorneem waar precies behoefte aan is, want dat verschilt enorm.”
De kern van Bureau Buitenland: een persoonlijke aanpak bij je zoektocht naar een passende buitenlandervaring.
“Belangrijk is verder dat de mensen waar je op lokaal niveau in het bewuste land mee te maken hebt 100% betrouwbaar zijn.”

Een voorbeeld:

“Stel je wilt je Engels bijspijkeren. Dan kun je in landen als Engeland, Ierland, Malta, Australië, Nieuw-Zeeland, Zuid-Afrika, Amerika of Canada een cursus volgen. Zeker omdat een goede beheersing van het Engels tegenwoordig wel heel belangrijk is voor veel vervolgopleidingen in het Hoger Onderwijs.
Of je wil meer weten over Spaans, omdat die taal je kansen enorm vergroot voor een internationale Minor, of een internationale stageplaats. En daarnaast spreekt de Spaanse warmte en cultuur de jongeren erg aan.”

Tijdens dit interview met Heleen zijn ook Nora Pavlova (14) en Lara Broekhuijsen (14) aangeschoven. De meisjes zitten in het derde jaar Gymnasium in Wageningen.
De meisjes luisteren ademloos naar Heleen. Vooral Nora. Zij zou zo het vliegtuig instappen als het even kan. Zo boeiend vindt ze het. Het reizen zit haar duidelijk in het bloed. Dat krijgt ze ‘van thuis’ mee. Haar ouders komen uit Bulgarije, werken beiden in de omgeving van Wageningen maar reizen veel over de wereld, zowel voor werk als voor ontspanning. “Laatst waren op vakantie in Japan. Dat was gaaf. Landen en culturen interesseren mij”. ‘Verken de wereld’is haar op het lijf geschreven.

Nuttige reis maken?

Haar schoolvriendinnetje en klasgenote Lara mocht vorig jaar zomer met Nora en haar ouders mee naar hun ‘homeland’ Bulgarije. “Ik wist niet dat Bulgarije zo bijzonder was”, benadrukt Lara.  Nora: “Ik zou best een nuttige reis willen maken later.” En dat is misschien zo gek nog niet, want zowel Lara als Nora hebben tot nu toe geen idee wat ze later willen gaan doen. Maar dat mag op 14-jarige leeftijd. Bovendien staan ze aan de vooravond van hun profielkeuze. Feit is dat ze het bureau van Heleen maar wat ‘cool’ vinden.

Blij

verken de werled, ontdek jezelf

Heleen Pelle, Bureau Buitenland

Heleen tot slot: “Wat mij opvalt is dat jongeren die terugkomen veranderd zijn. En dat kan al na een maand. Ze zijn zelfverzekerder, blij en enthousiast, rijper, zelfstandiger en begrijpen meer van de wereld. Als ik dat terugzie word ik zo blij. Ook als ik daarna leuke reacties van ouders krijg, omdat ze merken dat hun kind is veranderd en vaak steviger in de schoenen staat. Dat geeft mij zoveel voldoening.” 

Interview Feike Klomp

eerder gepubliceerd op https://weblog.wur.nl/studiekeuzekind/verken-wereld-ontdek/

Share Button

Reacties zijn gesloten.